Pressmeddelande

  • Motorsport

Ny generation tävlingsdäck från Hankook för DTM-säsongen 2017

Inför kommande DTM-säsong 2017 lanserar Hankook en ny däckgeneration. De nya DTM-däcken med torrgrepp av typ Ventus Race kommer att till skillnad från föregångarversionen generera mer grepp i optimalt tillstånd, såsom många av förarna önskar, men däremot slits de snabbare och kraftigare beroende på användningen, något som klart kommer att påverka varvtiderna och som önskas av fordonstillverkare och organisatörer. Detta skall ge större spänning på tävlingarna.
Ny generation tävlingsdäck från Hankook  för DTM-säsongen 2017

Tyskland, Neu-Isenburg, 9 mars 2017 – Hankook, däcktillverkare i premiumsegmentet, lanserar en ny generation torrdäck på tävlingsbanorna inför den kommande säsongen i världens förmodligen mest framgångsrika touringbilsserie DTM. Det nya Ventus Race kommer att i denna fjärde DTM-generation, trots oförändrade dimensioner (VA: 300/680 R 18, HA: 320/710 R 18), leverera mer grepp än föregångaren, men även slitas snabbare och kraftigare, i synnerhet vid forcerad användning, än förra årets version. Detta påverkar varvtiderna väsentligt, beroende på förarens körstil.

Den exklusiva däckpartnern till DTM uppfyller därmed ett önskemål från de tre fordonstillverkarna Audi, BMW och Mercedes-Benz samt arrangören ITR e.V., vilka hoppas på ännu mer spännande tävlingar och därmed klart fler omkörningar. I de avslutande testerna har det redan visat sig att varvtiderna kan öka med flera sekunder, vid fortsatt användning och beroende på aggressiviteten i körstilen, något som utlovar mycket spänning och som framgent kommer att kräva mer taktik från förarna. Nyheterna avser främst torrdäcken; DTM regndäckvariant, Ventus Race Rain, kommer fortsatt till användning under 2017.

"Det är helt klart så att DTM är en av de tekniskt mest krävande tävlingsserierna globalt. Därför har vi även tidigare varit tvungna att knäcka ett antal utvecklingstekniska problem med DTM-tävlingsdäck”, säger Manfred Sandbichler, Hankooks motorsportdirektör. "Precis som föregående år har vi bemästrat detta i 2017 års specifikation, något som bevisades av återkopplingen från de sista testerna. Så säsongen kommer att bli riktigt spännande."

Thomas Baltes, Hankooks ansvarige tävlingsingenjör för DTM: “De nya DTM-torrdäcken är en komplett nyutveckling, trots oförändrade dimensioner. Vad gäller Ventus Race i den fjärde generationen kommer “de som kan tala med däck” att tas i anspråk bland DTM-förarna i större utsträckning. De förare och resp. ingenjörer som har mycket god förståelse för inkörningen av däcket för att få upp det snabbt men inte alltför aggressivt i dess optimala temperaturfönster, har en klar fördel inför 2017. Även däckbehandlingen under kvalificeringen kommer att påverka prestanda i den anslutande i högre grad än tidigare.”

En annan nyhet inför 2017 är förbudet mot förvärmning av torrdäck. Framför allt vid start och under de första varven efter ett depåstopp agera smart för att däcken skall komma upp i arbetstemperatur så fort som möjligt.

Mattias Ekström (Audi): “Efter genomgångna tester och hundratals kilometer med de nya däcken har jag stor tillförsikt vad gäller prestanda för kommande säsong. Som förare märkte jag av ändringarna direkt: konstruktionen blir något hårdare och gummit är klart mjukare. Det ger ett mycket intressant köruppträdande och väsentligt kortare varvtider när man får däcket att jobba maximalt. Till skillnad från tidigare däck känner jag av en klar drop-effekt hos de nya. Det ger oss förare möjlighet att göra större skillnad genom hanteringen av däcket. I synnerhet under varma dagar kommer det att bli mycket spännande att se vilka prestanda förarna kan realisera på en sträcka.”

Augusto Farfus (BMW): “Det nya däcket ger mer grepp än föregångaren. Den s.k. drop-effekten är högre och det kommer att ta sig uttryck i intressantare lopp. Jag som förare har också viss påverkan på denna drop. Och det är ju spännande. Att köra med däck som inte är förvärmda blir en utmaning, särskilt på kall asfalt. Nu är det mycket svårare att få upp däcken i temperatur. Totalt sett är det bara positiva saker som kommer att leverera mer spänning.”

Gary Paffett (Mercedes-Benz): ”Däcken känns bra. De kommer att svara för spännande racing. Tack vare ändringarna är slitaget något mindre och däcken får lite mer grepp. Så man bör kunna köra närmare frontbilen. Det gör tävlingen mer spännande och det lär ju bli fler omkörningar också.”

Robert Wickens (Mercedes-Benz): “Vi har kört många mil och vi jobbade bra. Det viktigaste för mig är att först de nya däcken. Det är nu fortfarande väldigt tidigt i utvecklingsfasen men de första tecknen är positiva. De sköter sig bra och bör kunna bjuda på en spännande körning.”

 

 

Bildtexter:

Bild 1: Hankook tävlingsdäck i företagets däckservicetält.

Bild 2: Hankook regndäck strax före tävling.

Bild 3: Depåstopp för DTM mästarlag 2016.

Bild 4: Före tävlingen 2016 förvärmdes Hankook-slicksen med värmefiltar – detta ändras i år, 2017.

Hankook tillverkar innovativa och prisbelönta däck av högsta kvalitet inom premiumsegmentet för personbilar, SUV:ar, terrängbilar, lätta lastbilar, husbilar, lastbilar, bussar samt motorsport (tävling på banor och sträckor bantävlingar/rallytävlingar).

Företaget investerar löpande i forskning och utveckling för att alltid kunna erbjuda kunderna högsta kvalitet i kombination med den senaste teknologin. Vid företagets fem utvecklingscentra och åtta fabriker världen över utvecklas och produceras däcklösningar, som är speciellt anpassade för de regionala marknadernas krav och behov. I Europa sker däckutvecklingen för lokala marknader samt leverans av originalutrustning till ledande europeiska fordonstillverkare vid Hankooks teknikcentrum i Hannover, Tyskland. Tillverkning sker bland annat i den toppmoderna Europa-fabriken i Rácalmás, Ungern, som invigdes år 2007 och som byggs ut löpande.

Hankooks Europa- och Tysklands-säte ligger i Neu-Isenburg i närheten av Frankfurt am Main. Tillverkaren har ytterligare filialer i flera europeiska länder och säljer sina produkter genom regionala distributörer på andra lokala marknader. Idag har företaget cirka 20 000 anställda och levererar sina produkter till drygt 160 länder. Företaget har valts ut som teknologisk partner och exklusiv däckleverantör till Generation 3 för FIA ABB Formula E World Championship, med start år 2023. Ledande fordonstillverkare förlitar sig på Hankook som originalutrustningsleverantör av däck. Runt 38 % av den globala omsättningen hänför sig till Europa. Hankook Tire uppmärksammades av Dow Jones Sustainability Korea Index (DJSI) redan år 2011 och har sedan år 2016 representerats i Dow Jones Sustainability World Index (DJSI World).


Mer information återfinns på www.hankooktire-mediacenter.com eller www.hankooktire.com

Hankook Tire Europe GmbH | Marketing Communications Europe | Siemensstr. 14, 63263 Neu-Isenburg | Germany

Alla pressmeddelanden

Nedladdningar

Ny generation tävlingsdäck från Hankook  för DTM-säsongen 2017

The DTM tyres in the Hankook service tent.

File size: 1 MB

Ny generation tävlingsdäck från Hankook  för DTM-säsongen 2017

The Hankook rain tyre ready for action.

File size: 2 MB

Ny generation tävlingsdäck från Hankook  för DTM-säsongen 2017

Pit stop of the DTM winning team 2016.

File size: 1 MB

Ny generation tävlingsdäck från Hankook  för DTM-säsongen 2017

In 2016 electric blankets for Hankook slicks were used before the race – this changes in 2017.

File size: 1 MB

Kontakter

Silfversparre

Christine Silfversparre

Marketing Manager Nordics

+46733251539

Prenumerera på pressreleaser från Hankook