Tisková zpráva

  • Motorsport

Nová generace závodních pneumatik pro letošní DTM sezónu 2017

Výrobce pneumatik Hankook uvádí na trh novou generaci závodních pneumatik, určených pro letošní sezónu DTM 2017. V porovnání s předchozím modelem se nová závodní pneumatika typu Ventus Race na suché závodní DTM tratě vyznačuje lepší přilnavostí při zachování svého optimálního stavu, což odpovídá požadavkům závodních jezdců. Na druhou stranu byly splněny požadavky výrobců závodních vozidel a pořadatelů, aby se pneumatiky opotřebovávaly rychleji a intenzivněji, což bude mít značný vliv na dosažené časy. Díky tomu má být průběh závodů napínavější.
Nová generace závodních pneumatik  pro letošní DTM sezónu 2017

Německo, Neu-Isenburg, 09.03.2017 – Letošní sezónu závodů cestovních vozů DTM lze zajisté považovat za nejúspěšnější svého druhu, na kterou výrobce prémiových pneumatik Hankook bude dodávat novou generaci závodních hladkých pneumatik. Nová závodní pneumatika, která je již čtvrtým DTM modelem svého druhu, se v porovnání se svým předchozím modelem Ventus Race vyznačuje vyšším stupněm přilnavosti navzdory nezměněným rozměrům (přední: 300/680 R 18, zadní: 320/710 R 18). Intenzivní jízda se projeví rychlejším opotřebováním v mnohem vyšší míře, než u předchozího modelu, což se zajisté projeví na dosažených časech v závislosti na stylu jízdy.

Hankook, exkluzivní dodavatel závodních pneumatik pro soutěž DTM, tak splňuje požadavky všech tří výrobců závodních vozidel Audi, BMW a Mercedes Benz, jakož i pořadatele DTM závodů cestovních vozů ITR e.V. Všichni očekávají, že díky novým závodním pneumatikám, se můžeme těšit na nové napínavé okamžiky a určitě na mnohem více dynamických manévrů. Závěrečné testy již prokázaly, že časy na každé kolo se mohou o několik sekund prodlužovat v závislosti na stupni opotřebení dezénu a na intenzitě agresivity jízdy. Průběh závodů tak bude napínavější, protože si bude od závodních jezdců vyžadovat jinou taktiku. Změny se týkají pouze pneumatik na suché závodní tratě; závodní DTM pneumatika na mokro, Ventus Race Rain, zůstává během letošní sezóny 2017 beze změn.

„Bez pochyb lze závody cestovních vozů DTM považovat z technického hlediska za nejnáročnější na světě. Během vývoje našich závodních DTM pneumatik bylo nutné překonat mnohé závažné překážky,” vysvětluje Manfred Sandbichler, ředitel motorsportu ve společnosti Hankook. „Jak již tomu bylo mnohokrát v minulosti, také pro letošní sezónu jsme v rámci realizace stanovených technických specifikací odvedli velmi dobrou práci, což dokládají výsledky aktuálních testů. Zajisté se můžeme těšit na další velmi napínavou závodní sezónu.“

Thomas Baltes, jeden z vývojářů závodních DTM pneumatik ve společnosti Hankook, vysvětluje: „Nové závodní DTM pneumatiky na suchou trať jsou výsledkem vývoje zcela nového produktu, i když rozměry zůstávají zachovány. Ve čtvrté generaci závodních pneumatik Ventus Race jsme se zaměřili na tzv. „tiché jezdce“. Takoví závodní jezdci jsou se svým servisním týmem schopni zahřát pneumatiky během krátké doby na optimální teplotní rozmezí bez příliš agresivního stylu jízdy. Právě proto oni budou mít v letošní závodní sezóně 2017 značnou výhodu. Styl jízdy na nových pneumatikách bude mít, oproti závodům v minulých sezónách, značný vliv také na výkon během kvalifikačních jízd, což se zajisté projeví také na průběhu následného závodu.“

Další změnou pro letošní sezónu 2017 je zákaz předehřívání pneumatik, určených na suché tratě. Závodní jezdci si budou muset poradit jinak. Během prvních kol závodu či po zastávce v boxu budou muset své pneumatiky zahřát během jízdy tak rychle, jak jen bude možné.

Mattias Ekström (Audi): „Po předchozích testech a následném najetí stovek kilometrů na nových pneumatikách mám svoji plnou důvěru ohledně výkonu, který bychom měli v letošní sezóně podávat. Jsem závodní jezdec, změny na pneumatikách vnímám okamžitě: Konstrukce je nějak tvrdší, pryžová směs naopak znatelně měkčí. To se projevuje výkonem na vozovce, který mne doslova nadchnul. Pokud se na nových pneumatikách jezdí správně, lze jednotlivá závodní kola projet rychleji. V porovnání s předchozím modelem vnímám určité odlehčení. Díky tomu máme my závodní jezdci mnohem širší spektrum možností, jak na nových pneumatikách jezdit. Za velmi teplého počasí bude určitě napínavé sledovat, jaký výkon jednotliví závodní jezdci budou moci podávat a udržovat po celou dobu závodu.“

Augusto Farfus (BMW): „V porovnání s předchozím modelem vykazují nové pneumatiky vyšší přilnavost, na druhou stranu kola tak „nelepí“ na trati, a právě to zaručí zajímavější průběh závodu. Jako závodní jezdec mohu právě tuto skutečnost do značné míry ovlivnit, což je zkrátka parádní. Jízda na nepředehřátých pneumatikách představuje velkou výzvu, především na trati při nízkých teplotách, protože je zkrátka obtížnější pneumatiky pořádně zahřát. Navzdory tomu se všechny změny projeví určitě pozitivně. Očekáváme fascinující závody.“

Gary Paffett (Mercedes-Benz): „Z jízdy na nových pneumatikách mám dobrý pocit. Závody budou určitě zajímavé. Nové změny se sice projeví nižším přítlakem k vozovce, na druhou stranu mají pneumatiky vyšší přilnavost k vozovce. Díky tomu bude možné najíždět blíže k vozidlu, jedoucím vepředu, což se projeví napínavějším a impozantním předjížděním.“

Robert Wickens (Mercedes-Benz): „Najeli jsme mnoho kilometrů a všechno dopadlo zkrátka dobře. Nejdůležitějším ze všeho pro mne bylo, nové pneumatik pořádně poznat. Jedná se sice o první etapu vývoje, avšak výsledky jsou dobré. Pneumatiky podávají slušný výkon. Můžeme se těšit na úžasné závody.”

 

 

Popisky k fotografiím:

Foto č 1: DTM pneumatiky v Hankook servisním stanu.

Foto č 2: Závodní pneumatiky do deště jsou připraveny k akci.

Foto č 3: Závodní box vítězného DTM týmu v roce 2016.

Foto č 4: Ještě během loňské sezóny 2016 se k zahřívání pneumatik používaly elektrické nahříváky – v letošní sezóně 2017 tomu bude jinak.

Společnost Hankook Tire je globální výrobce inovativních a oceňovaných radiálních pneumatik v prémiovém segmentu, určených pro osobní vozidla a vozidla typu SUV, terénní vozidla, lehká užitková vozidla, nákladní vozy a autobusy a závodní vozidla (závody na okruhu/silniční okruhy/rallye).

Společnost Hankook neustále investuje do výzkumu a vývoje s cílem poskytovat zákazníkům produkty nejlepší možné kvality, které díky nejmodernějším technologiím zajistí mimořádné uspokojení z jízdy. Proto po celém světě provozuje pět vývojových center a produkci zajišťuje v osmi velkých výrobních závodech. Specifické požadavky kladené na pneumatiky uživateli i výrobci automobilů v Evropě při vývoji zohledňuje Technické centrum v Hannoveru, v Německu. Výroba pneumatik pak probíhá ve vysoce moderním výrobním závodu v Rácalmási, v Maďarsku, který byl uveden do provozu v roce 2007 a jehož výrobní kapacity se nadále rozšiřují.

Evropské hlavní sídlo výrobce se nachází v Německu, v Neu-Isenburgu poblíž Frankfurtu nad Mohanem. Výrobce provozuje další pobočky v několika evropských zemích a své produkty prodává prostřednictvím regionálních distributorů na dalších lokálních trzích. Společnost má po celém světě přibližně 20 000 zaměstnanců a své produkty dodává do více než 160 zemí. Společnost byla od roku 2023 vybrána jako technický partner a výhradní dodavatel pneumatik 3. generace pro mistrovství světa FIA ABB Formule E. Špičkoví výrobci automobilů vyjadřují používáním pneumatik Hankook na svých nových vozidlech tomuto výrobci plnou důvěru. Přibližně 38 procent globálního obratu společnost vykazuje ve státech Evropy.

 

Aby uzyskać więcej informacji, zachęcamy do odwiedzenia www.hankooktire-mediacenter.com lub www.hankooktire.com

Hankook Tire Europe GmbH | Marketing Communications Europe | Siemensstr. 14, 63263 Neu-Isenburg | Germany

Všechny tiskové zprávy

Stahované soubory

Nová generace závodních pneumatik  pro letošní DTM sezónu 2017

The DTM tyres in the Hankook service tent.

File size: 1 MB

Nová generace závodních pneumatik  pro letošní DTM sezónu 2017

The Hankook rain tyre ready for action.

File size: 2 MB

Nová generace závodních pneumatik  pro letošní DTM sezónu 2017

Pit stop of the DTM winning team 2016.

File size: 1 MB

Nová generace závodních pneumatik  pro letošní DTM sezónu 2017

In 2016 electric blankets for Hankook slicks were used before the race – this changes in 2017.

File size: 1 MB

Kontakty

Sabine Riedel

PR Manager Marketing Communications

 +49 (0) 6102 8149-178

Lisa Schmid

PR Manager Marketing Communications

+49 (0) 6102 8149-172

Alexander Nevinny-Stickel

PR Manager Marketing Communications

+49 (0) 6102 8149-173

Stefan Prohaska

Stefan Prohaska

Digital Marketing Communications

+49 (0) 6102 8149-171

Odběr tiskových zpráv Hankook